Анти-ЛГБТИ+ хайки срещу хотели и барове в Етиопия

Източник: FB/Ethiopian LGBT Community

Властите в Адис Абеба започнаха хайки на хотели, барове и ресторанти, свързани с ЛГБТИ+ общността.

В четвъртък, 10 август 2023 г., Службата за мир и сигурност на етиопската столица Адис Абеба обяви, че заедно с полицията започват да предприемат действия срещу места за забавление и настаняване, свързани с хора „заподозрени в извършване на хомосексуални действия“.

Службата припомни, че извършването на хомосексуални действия, които тя определи като „отвратителни“, е незаконно според етиопското законодателство и се наказва с до 15 години затвор.

Длъжностни лица написаха във Facebook, че след получени сигнали от граждани, вече са предприети действия срещу една къща за гости в града. Собственикът е задържан и се води разследване.

„Всеки, който има информация, свързана с хомосексуални дейности, може да дойде в най-близкото полицейско управление, за да съобщи за това“, заявиха от службата. Тя е отворила безплатен телефонен номер, на който гражданите могат да се обаждат и да предоставят на властите информация за случаи на интимност между лица от един и същи пол.

Същевременно, бюрото по туризма на Адис Абеба призова хотелите в града да не позволяват „хомосексуални дейности” и ги предупреди, че ще „предприеме действия” ако това се случи.

Само дни по-рано, ЛГБТИ+ активисти алармираха за увеличаване на нападенията над хора заради тяхната действителна или предполагаема сексуална ориентация и полова идентичност.

През последните седмици се наблюдава засилено споделяне на анти-ЛГБТИ+ съдържание в TikTok и други социални медии. Тези клипчета и снимки понякога включват профили, имена и снимки на членове на ЛГБТИ+ общността и призовават към насилие и саморазправа.

Бахиру Шиуайе, съосновател на ЛГБТИ+ организацията House of Guramayle, каза, че организацията е докладвала няколко видеа на TikTok, но все още чака платформата да реагира. Associated Press също е прегледала няколко клипа, които изглежда нарушават общностните стандарти на TikTok като насърчават насилие на базата на сексуална ориентация и джендър идентичност.

На 11 август, уебсайтът на House of Guramayle е бил подложен на хакерска атака и е бил временно недостъпен. Организацията смята, че това е заради усилията им да повишат осведомеността за тежкото положение на ЛГБТИ+ общността в страната.

Етиопски правозащитни групи призовават за солидарност и подкрепа от международни медии, организации за защита на правата на човека и други партньори.

(Източници: MambaOnline, 12 август 2023 г., AfricaNews, 11 август 2023 г.)