Относно

Queer Stories Matter е пространство където ЛГБТИ+ хора разказват истории за себе си и живота си. Защото Queer Stories Matter!

Кой съм аз?

“Аз съм екутьор, аудиофил, словофетишист”. Бях прочел тази реплика в книга в късните ми тийнейджърски години. Сега си мисля, че беше в “Синдромът Портной” на Филип Рот, но може и да се бъркам, забравил съм. Освен остроумна, усетих репликата близка до мен, приложима към мен – аз обичам да слушам. Обичам да слушам – и да разказвам – истории, от които можеш да научиш нещо за човек в контекста на живота и средата му.

Казвам Борислав (Боби) и в момента живея в Тайланд, където работя за една неправителствена организация, която се бори за правата на жените мигрантки и жертви на трафик на хора. Също така съм редактор на едно специализирано рецензирано списание посветено на трафика на хора.

Защо Queer Stories Matter?

През 2021 г. бях гост-редактор на поредицата „Немили-недраги“, която беше публикувана на ЛГБТИ+ портала Out.bg. Накратко, в тази поредица, куиър българи, които живеят в чужбина разказват за себе си, живота си там, за България и още много други неща. Публикувахме историите на 19 души, като осем бяха изпратили кратко есе, а аз проведох интервю с другите 11. Отвъд съдържанието на поредицата (което е страхотно!), ми се стори, че за някои от участниците/авторите, разказването на историята им имаше ефект на облекчение: някои може би за първи път описваха болезнена случка от миналото; други за първи път говореха за своята сексуална ориентация пред медия, която макар и специализирана, все пак е в публичното пространство и историята им можеше да достигне до роднини и приятели. Един дори ми каза „интервюто може да е един вид терапия, особено когато е искрено и споделяш това, което мислиш. Та се радвам, че ти в момента извършваш този „терапевтичен“ процес за ЛГБТИ+ хора.“

Разказването на истории (storytelling) е установен метод за овластяване на непривилегировани групи и може да допринесе за изграждането на усещане за общност, както и за по-широко приемане на ЛГБТИ+ хората в обществото. Историите ни помагат да видим другите като хора също като нас, да изпитаме съпричастност и да разпознаем, че това, което ни свързва е повече от това, което ни разделя. Както казва нигерийската писателка Chimamanda Ngozi Adichie в лекция пред Университета на Кейп Таун, „начинът, по който се свързваме с хора, които са различни от нас, хора, които може би никога няма да видим, и с които никога не бихме общували лично, се формира от историите, които чуваме за тях и как те са представени в медиите и разказите на други. Когато не познаваме историите на другите, самите те остават непознати за нас. Тъй като не познаваме историите едни на други, ние така и оставаме непознати.“

Имах голямото желание да продължа да правя такива поредици, но поради различни причини, не намерих медия или организация, която да ми даде гръб. И така се роди QSM.

Занимавам се с QSM в свободното си време, защото ми е приятно. Не получавам финансиране за него – времето ми е доброволно, а разходите за хостинг, домейн име и т.н. си ги плащам сам, те не са големи.

Как да разкажа история?

Можете да използвате страницата за контакт или да изпратите имейл на [email protected]. Ако не ви се пише, но искате да разкажете история, изпратете ми имейл и аз ще се свържа с вас да направим интервю. Може и вие да запишете аудио файл, да го качите в своя Google drive, Dropbox или друг сайт за споделяне на файлове, и да изпратите линк към него на посочения имейл.

Не забравяйте, че всичко, което е публикувано в интернет, включително тук, може да бъде видяно от някой, който не искате да го види. Помислете внимателно колко и какви подробности искате да включите в историята си. От съображения за сигурност, може да е добра идея да пишете за себе си с псевдоним (измислено име) или инициали. Можете да говорите за времеви периоди в широки диапазони, например, “през пролетта на 2020 година”, или “в началото на март” и т.н. По същия начин, можете да говорите за места като “град в южна България” или “голям град в държава в Европейския съюз”.

Ще се радвам и да чуя обратна връзка за сайта и съдържанието му. Моля, спазвайте добрия тон.

bulgarian (30) coming out (2) family (2) love (1) migration (1) queer stories (6) religion (3) travel (1) uncategorised (1) кино (1) куиър истории (4) любов (2) миграция (22) новини (2) пътуване (2) работа (3) разкриване (4) религия (5) семейство (12)