Справочник за романтичните гей истории от Азия

От Борислав Герасимов и Кристиян Бойчевски

Ако си търсите нещо, което да ви стопли душата и подслади живота в студените и мрачни зимни дни, ви предлагаме да опитате новата мания, която залива Азия – и света. Не, не става дума за нов вид чай с кондензирано мляко или топчета от тапиока. Става дума за Boys Love филмите и сериали, които се развиват около любовни истории между гей мъже в късните тийнейджърски и ранно-юношески години.

Популярността им расте от години, но пандемията от Ковид-19 и свързаните с нея локдауни, които ни приковаха пред телевизорите и компютрите, водят до още по-широкото им разпространение. Но какво е BL жанрът и филмите и сериалите базирани на него?

BL или Boys Love (може да се срещне и като Boy Love и Boys’ Love) води началото си от манга културата в Япония от 1970те години, когато жени от т.нар. „Групата 24та Година“ създават първата shōnen-ai (момчешка любов) манга, станала по-късно популярна под името yaoi. Shōnen-ai е резултат от фрустрацията на жените към тогавашната манга, създавана главно от мъже, в която жените са представени единствено в социално-приемливата им роля в патриархалното японско общество. Shōnen-ai, представящ любовни истории между двама мъже, позволява по-широко и пълно развитие на главните герои – такова, каквото авторките искат да видят, но не виждат в любовните истории между жени и мъже. „Те са искали да покажат, че полът не е нещо непроменимо, дори и у един човек; че мъжкото и женското могат да съществуват заедно. Те са се бунтували срещу двоичното разбиране за пола в конфуцианското общество“, казва Suzuki Kazuko, професор по социология в Texas A&M University пред Nikkei Asia.

Дълги години BL остава главно във формата на манга, аниме, и романи. Не е ясно кога за първи път се появява на малкия екран, но тайландският сериал Love Sick от 2014 година е един от първите. Романтичните истории между млади мъже са често срещани в тайландското кино и преди това, но в Love Sick за първи път те са основната сюжетна линия. От тогава, популярността на BL филмите и сериали в Тайланд само расте. Kanop Supamanop от LINE TV, безплатна стрийминг платформа, която от 2016 г. предава BL сериали, казва пред TimeOut, че „BL вече не е под-жанр, а е станал мейнстрийм“ и в средата на 2020 г. платформата е съдържала 33 BL сериала. Aam Anusorn, тайландски режисьор на BL заглавия, се надява те да се превърнат в „мека сила“, която оказва влияние върху имиджа и международните отношения на страната.

HIStory 3: Make Our Days Count. Image: CHOCO TV, Line TV

Тайван е друг голям производител на BL сериали, а от скоро и Филипините. Южна Корея, която е значително по-консервативна по отношение на ЛГБТ общността, също пусна два сериала през 2020 година, макар и в кратък формат.

В Китай, заради цензурата на ККП, danmei (момчешка любов) филмите могат само да загатват, но не и да показват, любовта между главните герои; феновете наричат този забранен романс „социалистическо братство“. Например в The Untamed отношенията между главните герои са много завоалирани и те си казват неща като „ще превъзмогнем трудностите заедно“ и „моята загриженост за теб е защото сме братя от много години“. В Word of Honour пък има сцена където ръкавът на единия герой се подпалва и другият му го отрязва. Това е препратка към много стара и популярна история за Император Ай, чийто любим, Донг Шиан, веднъж заспал на ръкава му както били прегърнати. Императорът трябвало да стане, но не искал да буди любимия си и затова си отрязал ръкава (за любопитните, повече за тази история тук). От тогава, отрязан ръкав е символ на гей любов. Това е само един пример за скритите начини, по които в Китай се опитват да покажат гей отношения, но да избегнат цензурата. Феновете обаче харесват тази двусмисленост и си играят на детектив да намират доказателства за любовта между главните герои.

Огромната част от BL романи, филми и сериали се пишат от хетеро жени за хетеро жени. Aam казва пред Vice, че хетеро жените харесват BL, защото мъжете там имат „чувствителна страна“ – за разлика от мъжете в обкръжението им. Според други, жанрът е несъмнено свързан с феминисткото пробуждане на Азия. „Като малка си мечтаех да съм мъж, защото тогава бих имала много повече свобода и възможности. [BL] е израз на нашето желание за трансформация, за промяна“, казва Kazumi Nagaike, професор по културни изследвания в Oita University в Япония пред Nikkei Asia.

В Китай също стандартът за идеална жена винаги е бил „млада, слаба и бледа“, но съвременните китайки отдавна са изгубили интерес към този образ и все повече възприемат женското тяло за красиво във всичките му вариации. На все повече жени им харесва да бъдат силни, уверени, неомъжени и отдадени на кариерата. В danmei, двойките се държат един с друг като с равен и изживяват приключения, които хетеросексуалните двойки не могат поради стереотипите за героините като слаби и наивни. „В danmei читателките могат да си се представят не само като по-слабия герой, заради пола им, но и като по-силния. Много жени са ми казвали, че им харесва да се идентифицират със садистичния герой в danmei двойката, който наказва другия, като начин да вентилират гнева си от реалния живот“, разказва danmei авторката Дейзи пред Nikkei Asia.

I Told Sunset About You. Image: Line TV.

С масовото навлизане на BL филмите и сериалите, жанрът става популярен и сред куиър хората. За тях, и в Азия, и извън нея, BL е възможност да съпреживеят любовта между млади гей мъже без последствията, които това може да има в живота. K-Ci Williams, в пространен материал по темата в Refinery29, определя BL сериалите като много по-прогресивни от западните предавания с ЛГБТ герои, тъй като BL показва интимните моменти на гей героите „без цялото им съществуване да се върти около това, че са гей. В един BL епизод можеш да видиш гореща секс сцена, последвана от най-прозаично отиване до магазина за мляко“.

Много аспекти от BL сериалите са свързани с азиатската култура, където се поставя огромно значение върху обществената хармония, уважението към по-възрастните и грижата един към друг. Например, героите винаги се питат „ял ли си, гладен ли си?“, носят си храна, ако единият се нарани другият му почиства и превързва раната и други такива умилителни дребни жестове, които рядко срещаме в европейските и американските романтични истории – както хетеро, така и гей. За любознателния български зрител това е възможност да научи за една по-малко позната част на света докато се наслаждава на куиър любовни истории на фона на хаотичните мегаполиси или тропическите острови на юго/източна Азия.

I Told Sunset About You. Image: Line TV.

В повечето сериали се забелязват някои основни сюжетни линии. Например, главните герои от врагове стават любовници след като са преодолели различни трудности заедно. В други, като The Untamed, Word of Honour или Tale of a Thousand Stars, двамата са представени като сродни души, които са родени един за друг. В Until We Meet Again, например, се вярва, че в предишен живот са били заедно и когато са погребани им е бил вързан червен конец, което позволява на душите им да се намерят сред смъртта и прераждането. Други от приятели стават любовници и сериалът показва как чувствата им се развиват с времето. Това, разбира се, е много грубо описание и между началото и щастливия край има безкрайно много романтика, недоразумения, нежност и препятствия.

BL жанрът има и проблематични страни. В много от историите, главните герои са стереотипизирани като seme и uke – японски думи от ЛГБТ жаргона за „активен“ и „пасивен“ мъж. Seme обикновено е висок, силен и „мъжествен“ и преследва uke, който е „феминизиран“, нисък и свенлив. Макар че напоследък се представят по-разнообразни герои, това е вреден хетеронормативен стереотип, който не всички гей двойки практикуват и затвърждава грешни впечатления за куиър връзките. Също така, seme понякога е представен като неосъзнат гей, или дори хетеросексуален и казва неща като „аз не харесвам момчета, аз харесвам теб“, което вероятно цели да смекчи гей атмосферата на сериала и да го направи по-приемлив за широката публика. Друга проблематична страна е честото представяне на сцени на сексуални действия без съгласие, като обикновено seme се възползва от пиян или заспал uke. Подобни сцени се подминават лековато и често се използват в историята да покажат, че uke не осъзнава чувствата си към seme и тази случка му помага да ги осъзнае.

Друг недостатък е представянето на жените. В повечето BL филми или няма значими женски персонажи, или те са представени като ревнивите и завистливи бивши приятелки на главния герой, които постоянно кроят планове да го разделят от истинската му любов. Друга типична роля за жените е на фенки, fujoshi, които едва ли не нямат друга цел в живота освен да съберат момчетата: постоянно тичат по тях, правят им снимки, създават им фен сайтове, припадат по тях…

HIStory 3: Make Our Days Count. Image: CHOCO TV, Line TV

Поради тези причини, в Тайланд, например, някои ЛГБТ организации се разграничават от BL културата, тъй като според тях тя не отразява реалния живот на ЛГБТ хората и проблемите, с които се сблъскват, като неравенството или ХИВ. Режисьорът Aam споделя, че „хората в Тайланд не приемат наистина ЛГБТК+ хората. Някои фенове не подкрепят брачното равенство. Изобщо не се интересуват от правата на ЛГБТК+ хората, интересуват се само от двойката, която виждат на екрана“.

Въпреки това, BL има по-скоро положително влияние и допринася за нормализирането на гей любовта и връзките, особено в по-консервативни общества. Fujimoto Yukari, професор в Meiji University, Япония, пише в Nippon, че BL сериалите представляват „липсващото звено“ между телевизионните драми и реалните гей хора. Според нея, ако повече хора гледат сериали, в които обикновени гей двойки играят главните роли, това би довело до по-голямо обществено приемане. Допълва, че BL могат да променят и традиционните представи за мъжественост и дава за пример сериала Kinō nani tabeta?, в който адвокатът Shirō готви всеки ден. В САЩ, BL феновете Ashley, Alex и Bianca казват пред Vice, че BL филмите са им помогнали да открият себе си и да се почувстват приети.

В крайна сметка, BL филмите и сериалите са развлечение, което ни помага да разпуснем след дълъг ден на работа или училище и за кратко да се пренесем в един романтичен свят – а и да научим малко за Азия. BL ни напомня, че всички ние заслужаваме любов. Сладникавите, клиширани романтични истории не са само за хетеросексуалните. Ние ЛГБТ хората също имаме нужда да виждаме своите истории на телевизионния екран и да вярваме, че любовта и щастливият край се случват и на хора като нас.

Вижте списък с 21 любими BL филми и сериали на Крис, както и къде можете да ги гледате или свалите:

 1. The Untamed (виж в IMDb, гледай в Netflix)
 2. Cherry Magic (виж в IMDb)
 3. I Told Sunset About You (виж в IMDb)
 4. Word Of Honor (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 5. A Tale of Thousand Stars (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 6. HIStory 3: Make Our Days Count (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 7. Manner Of Death (виж в IMDb, гледай в WeTV/YouTube)
 8. Together With Me (виж в IMDb)
 9. HIStory 3: Trapped (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 10. I Promised You the Moon, ITSAY – Season 2 (виж в IMDb)
 11. HIStory4: Close to You (виж в IMDb)
 12. A Man Who Defies the World of BL (виж в IMDb, гледай в Dailymotion)
 13. Together with Me: The Next Chapter (виж в IMDb, гледай в Dramacool)
 14. Tonhon Chonlatee (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 15. Like In the Movies (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 16. Kieta Hatsukoi (виж в IMDb, гледай в DailyMotion)
 17. 2gether (виж в IMDb, гледай в Netflix, гледай в Youtube)
 18. SOTUS (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 19. Fish Upon the Sky (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 20. My Engineer: The Series (виж в IMDb, гледай в Youtube)
 21. Your Name Engraved Herein (виж в IMDb, гледай в Netflix)

Гледайте още филми и сериали на ЛГБТИ+ тематика от Азия (и не само) в GagaOOLalaGMMTVWeTV.

Тази статия беше публикувана първо в Proud.bg на 21 декември 2021 г. English version.