Виктор Мадригал Борлос

Религията не е несъвместима с правата на ЛГБТИ+ хората: ООН експерт

Виктор Мадригал Борлос
Image credit: FB/IESOGI

„Трябва да осъждаме употребата на религията като оправдание за насилие над ЛГБТ хората и отричане на правата им.“ Това заяви на 21 юни 2023 г. Независимият експерт на ООН за защитата срещу насилие и дискриминация основани на сексуална ориентация и полова идентичност Виктор Мадригал-Борлос.

Той представяше новия си доклад озаглавен „Свободата на религията и вярата и свободата от насилие и дискриминация основани на сексуална ориентация и джендър идентичност“ пред 53тата сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

Повод за доклада е зачестилата употреба на религията и правото на свобода на религията и вярата като оправдание за насилие и дискриминация над ЛГБТИ+ хора. Експертът заяви, че в социалния и политически дискурс, религията и вярата често биват противопоставяни на човешките права на ЛГБТИ+ хората, като погрешно се втълпява, че между тях има вроден конфликт.

„Религиозното говорене понякога умишлено се използва за оправдаване на насилието и дискриминацията – дори когато те са в противоречие с доктрините на тези вероизповедания, както и извън обхвата на правото на свобода на религията или убежденията“, каза Мадригал-Борлос.

Докладът посочва редица примери за теолози, религиозни водачи и вярващи хора, които подкрепят ЛГБТИ+ общността и се противопоставят на насилието и дискриминацията над нея. Такива са, например, много будистки и хиндуистки общности, Националната църква на Исландия, епископалните църкви в САЩ и Шотландия, Cosmopolitan Affirming Community в Кения, и някои прогресивни мюсюлмански организации като Мюсюлмани за прогресивни ценности и Ислямския общностен център за транс хора Al Fatah в Индонезия. Освен това, в много култури, хора считани за „трети пол“ – като муше в Централна Америка, маху в Тихоокеанския регион, или хиджра в Южна Азия – са играли важни функции в религиозни обичаи и обреди.

Мадригал-Борлос също така отбелязва необходимостта от повече срещи и диалози между религиозни лидери и ЛГБТИ+ общността. Като примери за добри практики той посочва Декларацията на Световната междуверска комисия за ЛГБТ+ животи обявяваща свещенството на живота и достойнството на всички хора, подписана през 2020 г. от над 400 религиозни водачи от 10 религии и 35 държави; ролята на Националния съвет на църквите в Индия за декриминализирането на хомосексуалността; и двете конференции организирани от канадското НПО HIV Legal Network за ролята на църквата за декриминализиране на хомосексуалността в Общността на нациите и особено в Карибските острови.

Докладът завършва с редица препоръки към държавните органи и религиозните лидери. Сред тях са: да не бъдат приемани закони за религиозна свобода или възражение по съвест, ако те възпрепятстват достъпа на ЛГБТИ+ хората до права и услуги; да се въведат уроци по джендър и сексуалност в образователната система; да се създаде безопасна среда, в която всички хора, които изповядват своята религия или убеждения, включително ЛГБТИ+, са свободни от насилие и дискриминация и разбират разликата между защитена реч и реч на омразата; да предотвратяват и разследват всякакви действия, в които религията се използва като оправдание за актове на насилие и дискриминация над ЛГБТИ+ хора; да подкрепят и насърчават диалога между религиозни групи и ЛГБТИ+ общността.

Независимият експерт на ООН за защитата срещу насилие и дискриминация основани на сексуална ориентация и полова идентичност е част от т.нар. „специални процедури“ на Съвета на ООН по правата на човека. Позицията бе разкрита през 2017 г., а Виктор Мадригал-Борлос я заема от 1 януари 2018 г. Той е костарикански юрист и в момента служи като старши гост-изследовател в Юридическия факултет на Харвардския университет.