Върховният съд на Хонконг нареди на правителството да признае еднополовите партньорства

На 5 септември 2023 г., Върховният съд на Хонконг нареди на правителството на града да създаде правна рамка за признаване на правата на еднополовите двойки.

Решението на Апелативния съд идва след петгодишна съдебна битка, водена от активиста за демокрация и права на ЛГБТИ+ общността Джими Шам.

Това беше първият път, когато съдът директно разгледа въпроса за еднополовите бракове в азиатския финансов център.

Активистите се надяваха съдът да обяви, че отказът да се признаят еднополови бракове нарушава защитата на равните права в мини-конституцията на града. Съдиите, обаче, постановиха, че свободата на сключване на брак е гарантирана от мини-конституцията, но че тя се отнася само за „хетеросексуалните бракове“.

Вместо това, съдиите отсъдиха, че има нужда от „алтернативна рамка“, предоставяща правно признание на еднополовите двойки, „за да им осигури чувство за легитимност, разсейвайки всяко чувство, че принадлежат към по-низша класа хора чиято връзка не заслужава признание.”

Правителството разполага с две години, за да изпълни решението.

Трудна битка

През последното десетилетие, активистите в Хонконг използваха съдилищата като основен начин за постигане на права, тъй като правителството и законодателната власт се смятат за твърде бавни. Съдиите много пъти са заставали на тяхна страна и са заявявали, че мини-конституцията на града предоставя на еднополовите двойки известна защита.

Предишни съдебни искове доведоха до признаването на еднополовите бракове сключени в чужбина в няколко области, като данъчни декларации, молби за визи на съпрузи и родителски права.

Делото, което доведе до забележителното решение във вторник, беше много по-широко, като Шам и другите ищци бяха поискали от Върховния съд да се произнесе директно по въпроса за еднополовите бракове след последователни загуби в по-долните съдилища.

Решението може да има огромни последици за гей общността в Хонконг – и многото чуждестранни граждани, които работят и живеят в града – но остава да се види какви стъпки ще предприеме местното правителство в създаването на законодателство, което да отговаря на решението на съда.

Джеръм Яу, съосновател на Hong Kong Marriage Equality, каза „това е голяма стъпка напред и забележително решение. Разбирам, че това не е брачно равенство, но предвид обстоятелствата, това е добро решение“.

Проучванията в Хонконг показват нарастваща подкрепа за ЛГБТИ+ правата сред обществеността, особено сред младите. Но правителството на града отдавна е консервативно, отразявайки официалната опозиция срещу еднополовите бракове и равенство в континентален Китай.

Източници: CNN, Reuters, SCMP.